verzoek om voorlopige voorziening - Bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003” te Amersfoort, 7 juni 2004
Aan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State
Amersfoort, 7 juni 2004
Onderwerp: verzoek om voorlopige voorziening - Bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003” te Amersfoort
Geachte voorzitter,
Heden hebben wij, de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA), beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht van 6 april 2004, nummer 2004REG000773i. Met dit besluit wordt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003” d.d. 26 augustus 2003, gedeeltelijk goedgekeurd.
De SGLA heeft beroep ingesteld, omdat de wijze waarop dit bestemmingsplan tot stand is gekomen c.q. is opgelegd, de gestelde voorwaarden en de gedeeltelijke goedkeuring onthouding niet zorgvuldig en/of onterecht zijn.
Het beroep richt zich tegen:
1. Aanwijzingsbesluit zelf
2. Voorwaarden aanwijzing
a. Locatiekeus
b. Detaillering
3. Het bestemmingsplan
a. vorm bestemmingsplan
b. nalaten uitwerking
4. Bestemming baggerspeciedepot van 92 ha
a. onthouding goedkeuring 33 ha
b. onthouding goedkeuring ‘nadere eisen’
5. Ontbreken hindercontour
6. Plankaart
Hoofdpunten om een voorlopige voorziening aan te vragen zijn:
1.Het aanwijzingsbesluit, besloten door GS d.d. 27 aug. 2002 en naar nu pas duidelijk is geworden, op onvoldoende en onjuiste gronden is genomen.
2. Meer en betere kansen bieden voor alternatieven
3.Door dit bestemmingsplan en m.n. de gedeeltelijke onthouding van goedkeuring er een situatie ontstaat, die zo ruim is, dat volstrekt niet te overzien is wat de gevolgen hiervan voor alle betrokken partijen kunnen zijn.
Ad 1.
Het aanwijzingsbesluit is genomen, op grond van de plicht dat de provincie voor de baggerproblematiek zelf binnen haar grenzen voldoende bergingscapaciteit moest hebben. GS hebben verzuimd te melden dat per 1 mei 2002 dit principe is komen te vervallen en hierdoor een andere situatie is ontstaan. Pas nu, na het uitbrengen van een marktanalyse ‘Marktverkenning Alternatieven Baggerberging Zevenhuizen’ 21 april 2004 door MMG-advies, is ons en de raad dit gebleken. Hieruit blijkt dat op moment dat het aanwijzingsbesluit door GS is genomen, nut en noodzaak al niet meer zo spoedeisend was om dit zware middel in te zetten. Door het onthouden van zeer relevante informatie dit besluit door de gemeenteraad van Amersfoort in meerderheid als onvermijdelijk is geaccepteerd.
Ad 2.
Provincie en gemeente zijn samen overeengekomen om naar alternatieven te zoeken, maar gelijktijd wel de ruimtelijke ordeningsprocedures te laten doorgaan i.v.m. dwingende provinciale nut en noodzaak. Deze afspraken zijn gemaakt vanuit het dwingende provinciale zelfvoorzieningsprincipe. Het samen zoeken naar alternatieven, met als doel te proberen de baggerberging in Zevenhuizen niet door te laten gaan, is door het MMG-advies in een heel ander daglicht komen te staan. Het besluit van 1 mei 2002 en het MMG-advies geven aan dat het argument van spoedeisendheid niet meer aan de orde is, maar juist kansen biedt voor mogelijke alternatieven en het realiseren van deze baggerberging so wie so nog wel noodzakelijk is.
Ad 3.
De discussie in Amersfoort over de baggerberging is altijd gegaan, hoe en waar precies de baggerberging zou komen. Alle gemaakte keuzes t.b.v. een baggerstortdepot van zowel de provincie, als de gemeente zijn genomen op grond van de aanwezigheid en wens c.q. bereidheid van de firma Smink (afvalverwerkingsbedrijf) om deze te realiseren. Het is zelfs zover gegaan, dat er nog een aanvullende-MER is gemaakt vanwege een gewijzigd inrichtingsconcept, voordat tot een definitieve locatiekeus voor een baggerstort is gekozen. Pas na deze aanvullende-MER is het Streekplan Provincie Utrecht op dit punt herzien. Bij dit besluit om Zevenhuizen aan te wijzen als baggerstortlocatie is de aanwezigheid en wens cq bereidheid bij de firma Smink bij de provincie doorslaggevend geweest. Zelfs zo doorslaggevend, dat de provincie hiervoor is afgeweken van het MMA, het Meest Milieuvriendelijke Alternatief. Dat belang en argument verlaat GS in het aanwijzingsbesluit en de daarin opgenomen voorwaarden. In het aanwijzingbesluit heeft GS ineens bepaald dat het bestemmingsplan zo gemaakt moet worden, dat ook derden hier een baggerspeciedepot kunnen realiseren. Op basis van die opgelegde voorwaarden is nu gedeeltelijk goedkeuring onthouden. Het bestemmingsplan biedt hierdoor mogelijkheden, in strijd met de Tweede partiële herziening van het Streekplan Provincie Utrecht. De gevolgen en effecten van dit bestemmingsplan zijn daardoor niet te overzien. Volstrekt onverantwoord.
Wij kunnen niet anders oordelen, dan dat hier sprake is van bestuurlijk onbehoorlijk handelen door GS. Wij vinden dat, in afwachting van de uitkomst van het door ons ingestelde beroep, geen uitvoering gegeven mag worden aan dit bestemmingsplan. Dit om onomkeerbare situaties te voorkomen en niet langer zondermeer te kunnen anticiperen op besluiten die o.i. op onterechte gronden genomen zijn. Wij verzoeken U het bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003” te schorsen totdat in beroep uitspraak is gedaan. Het door ons ingediende beroep dient als nadere motivatie voor dit verzoek. Verder verwijzen wij naar het door de gemeenteraad van Amersfoort ingestelde beroep en aanvraag voorlopige voorziening.
Hoogachtend, namens de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort
P.L. de Langen, voorzitter
R. Norp-Kruiderink, vice-voorzitter
Bijlagen:
- beroepsschrift SGLA tegen bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003” dd 7 juni 2004
- bedenkingen tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Zevenhuizen enz.14-10-03
- Oprichtingsakte SGLA
- Kamer van Koophandel
- Inspraak reactie op voorontwerp
- Zienswijze op ontwerp-bestemmingsplan
- verder verwijzen wij naar de door de gemeente ingediende stukken:
* Goedkeuringsbesluit provincie Utrecht dd 6 april 2004 nr. 2004REG000773i
* (MMG-advies): “Eindrapport Marktverkenning Alternatieven Baggerberging Zevenhuizen, Fase I, dd. 21 april 2004”
* Uitspraak R.van St. 26 maart 2003 Tweede partiële herziening streekplan Prov. Utrecht
* Aanwijzingsbesluit 27 aug. 2002 nr. 2002WEM003001i
* Beroepschrift gemeente Amersfoort d.d. 4 juni 2004 tegen gedeeltelijk goedgekeurd bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003
* Verzoek om voorlopige voorziening door gemeente Amersfoort d.d. 4 juni 2004 tegen gedeeltelijk goedgekeurd bestemmingsplan “Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003