Bewonersgroepen verzetten zich tegen het bestemmingsplan De Nieuwe Stad

Meerdere bewonersgroepen in Amersfoort uiten hun onvrede over de vaststelling van het bestemmingsplan De Nieuwe Stad, dat op 2 oktober 2024 door de gemeenteraad van Amersfoort is goedgekeurd. De Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) heeft, ondersteund door Leefplezier3812, Stichting Vrienden van de Eem en de Stichting Woonklimaat Eemkwartier beroep aangetekend tegen dit besluit, omdat zij van mening zijn dat het plan in strijd is met zowel de Wet Ruimtelijke Ordening, de Wet milieubeheer als de principes van behoorlijk bestuur.

 

De gemeente Amersfoort beschrijft in het bestemmingsplan ‘’De Nieuwe Stad’’ het doel om in het gebied Langs Eem en Spoor meer dan 5.000 woningen te bouwen. Voor dit gebied is echter geen milieueffectrapportage uitgevoerd. De bewoners wijzen erop dat het bestemmingsplan niet het gehele gebied Langs Eem en Spoor in beschouwing neemt, maar slechts een deel daarvan. Dit leidt tot een zogenaamde "salamitactiek", waarbij relevante milieueffecten en samenhangen tussen verschillende ontwikkelingen buiten beschouwing blijven. 

 

Daan Valkenburg (SGLA) zegt: “Al sinds 2020 wijzen wij -bij bewonersbijeenkomsten, in zienswijzen, in gesprekken met de verantwoordelijke wethouders- op de MER-plicht voor Langs Eem en Spoor. Dat is niet alleen in juridische zin nodig, maar het dwingt de gemeente om integraler plannen te maken in plaats van alleen initiatiefnemers te faciliteren.”

 

Ook Michel Riemersma (Leefplezier3812) hekelt het gebrek aan samenhang en wijst op de negatieve effecten van de huidige Langs Eem en Spoor (LEES) plannen op de omliggende wijken, vooral het Soesterkwartier. “LEES heeft een grote impact op zaken zoals verkeer, parkeerplaatsen, bestaand groen, hittestress, en voorzieningen zoals scholen," benadrukt Riemersma. "Nu wordt besloten over een deel van de nieuwe woningen in LEES zonder mitigerende maatregelen. De risico’s van deze ontwikkeling worden daarmee afgewenteld op omliggende wijken, met name het Soesterkwartier.“

Volgens Riemersma worden de plannen te veel opgedeeld in kleinere projecten, waardoor een samenhangende visie ontbreekt. “Door nu in te stemmen met de plannen voor De Nieuwe Stad nemen we onomkeerbare beslissingen, zonder dat de totale impact duidelijk in beeld is.” 

 

Daarnaast stellen de bewonersgroepen dat het bestemmingsplan in strijd is met de onlangs vastgestelde Omgevingsvisie van de gemeente, die hogere ambities stelt voor de ontwikkeling van het gebied. Ambities, bijvoorbeeld op het gebied van groen, het versterken van de verbinding met de stad en de aansluiting op de omliggende buurten, staan wel in de Omgevingsvisie, maar worden niet vastgelegd in het bestemmingsplan.

Paul Schulten (Vrienden van de Eem): “Het wordt een verzameling losstaande en te hoge gebouwen in plaats van een samenhangend stadsdeel met Eemplein en de Kop van Isselt. Er is een totaalplan nodig.”

Paul Laumans (Woonklimaat Eemkwartier) vult aan: “De menselijke maat gaat verloren en er wordt vrij baan gegeven aan hittestress door het vrijwel ontbreken van groen. Het moet geen Manhattan aan de Eem worden!”