Stichting Behoud Nimmerdor


Het doel van de Stichting Behoud Nimmerdor is het in stand houden, uitbreiden en het in de oorspronkelijke staat herstellen van het landgoed Nimmerdor als natuur- en recreatiegebied alsmede het tegengaan van mogelijk schadelijk schadelijke invloeden vanuit onder andere de randgebieden van het landgoed. De stichting tracht dit te realiseren door ondermeer

  • het verzamelen van en verstrekken van informatie,
  • het vestigen van de aandacht op flora en fauna,
  • het samenwerken met natuurbeschermingsorganisaties,
  • het interesseren van belangstellenden,
  • het bijdragen tot kwaliteitsverbetering van het landgoed,
  • het optreden in en buiten rechte,
  • het voortzetten van het comité behoud Nimmerdor.

Het laatste verwijst naar het in het begin 1987 door bewoners uit de wijken Leusderkwartier, Bergkwartier, Dorrestein en omliggende wijken opgerichte comité behoud Nimmerdor. Dit naar aanleiding van de plannen van de gemeente voor bebouwing voor een deel van landgoed NImmerdor. In de eerste jaren bestond een achterban van 2000 bewoners, sympathisanten donateurs. De SBN was de eerste plaatselijke actiegroep in de vorm van een stichting om sneller en effectief te handelen.

De bezwaren van de SBN werden niet gehonoreerd door de gemeente en provincie. Nadat de SBN eerst een kort geding won tegen een kapvergunning, zijn de bouwplannen geblokkeerd door de Raad van State. Bij de latere bebouwing van een deel van sportpark Nimmerdor heeft de gemeente verdere bouwplannen ingetrokken en ingestemd met de door de SBN gewenste - inmiddels - gerealiseerde verbetering van het randgebied.

De SBN functioneert nog steeds actief ter controle op de in de afgelopen jaren met de gemeente gemaakte afspraken ten behoeve van de geformuleerde doelstellingen, waaronder het vastleggen daarvan in provinciaal beleid.

Aanvullende informatie

  • Contactpersoon: Ger Jager, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.