Birkhoven

aanhouding behandeling Birkhoven-Noord Amersfoort, 28-11-2002

Aan de Raad van State

Afdeling Bestuursrechtspraak

t.a.v. Staatsraad de heer mr. P.J.J. van Buuren

Amersfoort, 28-11-2002

Onderwerp: aanhouding behandeling Birkhoven-Noord Amersfoort

zaaknummer: 200105130/1/R2

Geachte heer van Buuren,

Tijdens de hoorzitting inzake de behandeling van het goedgekeurde bestemmingsplan Birkhoven-Noord bleek dat, hoewel de gemeenteraad van Amersfoort dit plan niet meer tot uitvoering wilde laten komen, de provincie vasthield aan behandeling.

Na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2002 heeft de gemeenteraad van Amersfoort voor wat betreft het vastgestelde bestemmingsplan Birkhoven-Noord tegemoet willen komen aan de bezwaren zoals deze breed gevoeld werden. Een juridische vertaling hiervan bleek op korte termijn niet mogelijk, waardoor de lopende beroepsprocedure tegen het bestemmingsplan Birkhoven-Noord niet kon worden afgebroken.

Op de hoorzitting heeft u, gelet op de ontstane situatie aan appellanten voorgesteld om via een andere route deze juridische 'strijd' te beëindigen door met de gemeente om tafel te gaan zitten en te komen tot het afsluiten van een convenant conform het vastgestelde raadsbesluit. Hoopvol zijn wij toen met elkaar naar Amersfoort teruggereisd in het volste vertrouwen, dat dit moest kunnen c.q. lukken.

De verbazing was groot, toen niet veel later het college van B&W met het voorstel kwam om het stuk grond aan de Middelhoefseweg te bebouwen, terwijl dit gebied in alle plannen m.b.t. Birkhoven gereserveerd zou worden om de parkeerproblematiek tot een oplossing te brengen. Reden van dit voorstel is dat het college met deze invulling de gemaakte hoge planvoorbereidingskosten van Birkhoven-Noord wil financieren. Met dit voorstel wordt echter tegelijkertijd een voorschot genomen op het nog op te stellen bestemmingsplan voor het hele gebied Birkhoven. Van het maken van een integraal bestemmingsplan en dus integrale afweging en afstemming zal dus (wederom) weinig terecht komen (denk aan de parkeerproblematiek). Dit voorstel moet nog in de raadscommissie worden behandeld. Dit zal gebeuren op 9 december 2002. Het is om die reden, dat het voor de SGLA niet mogelijk is om voor 1 december tot het al dan niet intrekken van het beroepsschrift te besluiten.

De SGLA heeft daarom onlangs contact gezocht met de gemeente, hoe hier nu mee om te gaan, omdat er ook van gemeentezijde geen voorstel is voorgelegd waar (eventueel met enige aanpassingen) door appellanten een handtekening onder gezet zou kunnen worden.

De gemeente heeft hier bij monde van de heer Abrahamse op geantwoord dat dit ook geen zin heeft zolang één partij niet wil tekenen en eerst de besluitvorming d.d. 9 december 2002 wil afwachten.

De SGLA heeft de heer Abrahamse voorgesteld om de vier appellanten na de behandeling van het voorstel over het bebouwen van de Middelhoefseweg in de raadscommissie uit te nodigen en concreet over een conceptconvenant te spreken. De heer Abrahamse stond hier niet afwijzend tegenover.

Uit dit gesprek heeft de SGLA begrepen, dat de heer Abrahamse contact heeft gehad met uw afdeling en besproken heeft dat (en waarom) de datum van 1 december niet gehaald kon worden en dat hem uitstel is verleend. De SGLA gaat er van uit, dat het uitstel ook voor haar geldt als appellant.

Na de vergadering van 9 december zullen ook wij besluiten of een convenant zinvol c.q. mogelijk is en hoe dan om te gaan met ons beroepsschrift.

Hoogachtend,

namens de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort

R. Norp-Kruiderink, vice-voorzitter.