PERSBERICHT 7 juni 2004
SGLA naar Raad van State i.v.m. Baggerstort
De Vereniging Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan Baggerspeciedepot Zevenhuizen, dat door de Provincie grotendeels is goedgekeurd. De SGLA vraagt de Raad van State om zowel het aanwijzingsbesluit als het bestemmingsplan te vernietigen. Verder vraagt de SGLA aan de Voorzitter van de Raad van State om d.m.v. een voorlopige voorziening het bestemmingsplan Baggerspeciedepot Zevenhuizen te schorsen totdat uitspraak is gedaan in het beroep.
Redenen voor de SGLA om in beroep te gaan zijn:
De SGLA is van mening dat het aanwijzingsbesluit zeker niet terecht genomen is, nu blijkt dat de Provincie het bestemmingsplan ook openstelt voor andere initiatiefnemers. De Provincie heeft haar aanwijzing juist gegeven omdat er een plan van de firma Smink lag om op die locatie een baggerstort depot te realiseren. Door nu ineens anders te beslissen heeft zij haar eigen rechtsgrond onderuit gehaald.
De SGLA is ook van mening dat de Provincie onzorgvuldig heeft gehandeld door ten tijde van het aanwijzingsbesluit geen rekening te houden met het opheffen van de zgn. provinciale zelfvoorzieningsprincipe. Dit betekent dat al ten tijde van het aanwijzingsbesluit de Provincie niet meer verplicht was om binnen de eigen grenzen de bagger te storten, maar ook in de rest van Nederland daarvoor naar oplossingen kon zoeken.
De SGLA concludeert dat het aanwijzingsbesluit dus ten onrechte is genomen en dat daarmee dus ook de rechtsgrond onder het bestemmingsplan komt te vervallen.
Het bestemmingsplan zelf heeft ook vele mankementen Het bestemmen van het hele gebied als baggerdepot (nota bene 92 ha) vindt de SGLA in strijd met alles wat eerder als beleid door gemeente en de provincie was aangegeven.
Het beroepschrift gaat in hierop uitgebreid en gemotiveerd op in.
De SGLA hoopt dat haar bezwaren worden gehonoreerd en dat zowel het aanwijzingsbesluit als het bestemmingsplan door de Raad van State zal worden vernietigd. Dan kan er eindelijk een einde komen aan de hele baggergeschiedenis.
Klik hier voor meer informatie over de baggerberging