HOE HEERLIJK IS STOUTENBURG NOG? 25 juni 2008
Of deze nieuwe natuur inderdaad veel nieuwe soorten flora en fauna zal aantrekken, moeten we afwachten.
Wat wel zeker is dat diverse oorspronkelijke soorten al verdwenen zijn en dat er waarschijnlijk minstens nog een soort in de gevarenzone zit, namelijk de ree! Door de rigoureuze kap (onder het mom van dunnen) is er veel dekking verdwenen en één van de laatste plekken waar ze nu rusten staat op de nominatie om gedund te worden. Op deze plek is dunnen is niet eens een slecht idee omdat er dan meer ondergroei kan ontstaan, waar het wild bij gebaat is. Echter tot het zover is, hebben de reeën nauwelijks nog beschutting. De nieuw aangeplante boomgroepen bieden nog geen soulaas en de territoria in de omgeving zijn bezet. Deze situatie had voorkomen kunnen worden door een gefaseerde aanpak van de werkzaamheden, maar het Utrechts Landschap wil kennelijk al snel kunnen pronken met haar nieuwe Heerlijkheid.
Hoewel, een Heerlijkheid zonder reewild is geen Heerlijkheid; van oudsher horen de reeën daar expliciet bij.
Buiten deze kaalslag is er nòg een reden waarom soorten verdwijnen en dat is de veel intensievere recreatie. Tot enkele jaren geleden kwamen hier alleen de “echte" liefhebbers, mensen die zelf een interessant gebied kunnen vinden zonder daar via media op geattendeerd te moeten worden. Nu lopen er recreanten rond met loslopende honden, waardoor de rust uit het gebied verdwenen is. Er wordt niet gehandhaafd. Zou het een idee zijn om vrijwilligers van Utrechts Landschap aan te stellen als parkwacht? Want dat is wat het gebied dreigt te worden: een doodgewoon stadspark.
En dan is er natuurlijk nog het nieuw te bouwen 'kasteel', dat de kroon moet vormen op de Heerlijkheid. Een verzameling appartementsgebouwen met een toren als een uitvergrote scheef afgezaagde boomstam, die in niets doet denken aan een kasteel. Ons inziens vooral een smet op het toch al aangeslagen gebied.
Wat gelukkig wel gehandhaafd is op het voormalig kasteelterrein is een prachtige rij eiken. Wij vrezen echter dat door de grachten die tot vlak op de eiken zijn gegraven (waarbij haarwortels werden afgesneden), -en omdat er in de nabijheid zoveel grond is afgegraven-, dat het gebied veel te nat wordt voor het voortbestaan van deze eiken.
Dit zijn zo wat bedenkingen bij de op het eerste oog zo aantrekkelijk lijkende plannen van het Utrechts Landschap tot herstel van een Heerlijkheid. Wie het gebied echter al langer kent, en liefde voelt voor de natuur, kan er onmogelijk enthousiasme voor opbrengen.
Klik hier voor meer informatie over Stoutenburg. NB: ook op de andere pagina's onder het kopje 'Projecten' links van deze pagina vind u vele bijdragen m.b.t. het groen