ONDERSCHEIDINGEN

Stadsoorkonde voor ambassadeurs van Het Nieuwe Samenwerken en Sint-Jorispenning voor Peter de Langen.

 

Op dinsdag 1 april 2014 reikte burgemeester Bolsius de Stadsoorkonde uit aan de ambassadeurs van het burgerinitiatief van Het Nieuwe Samenwerken. Ambassadeur P.L. de Langen ontving de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort. Dit gebeurde tijdens de overdacht van Het Nieuwe Samenwerken aan de stad en het gemeentebestuur tijdens een bijzondere editie van het Stadscafé.

 

Het Nieuwe Samenwerken

De ambassadeurs van Het Nieuwe Samenwerken werkten sinds 2011 aan het verbeteren van de samenwerking tussen de gemeente en de inwoners. In september 2012 organiseerden zij een conferentie over dit thema. De ideeën uit de conferentie werden opgepakt door werkgroepen. Het resultaat was een aantal heel concrete initiatieven zoals het Stadscafé en een Stadsexcursie voor aankomende raadsleden, lessen voor participatie en de aanzet voor een website voor bewoners- en burgerinitiatieven.

 

Burgemeester Bolsius eerde de deelnemers van Het Nieuwe Samenwerken “jullie hebben in een korte tijd heel veel werk verzet en via een vernieuwend traject met inwoners, ambtenaren, college en raadsleden aanbevelingen gedaan om de samenwerking tussen de gemeente en onze inwoners te verbeteren. Er is gekeken naar de werkwijze van de raad, naar verbeteringen van participatieprocessen en naar hoe de initiatieven uit de stad ook tot resultaten kunnen komen”.

 

De ambassadeurs van Het Nieuwe Samenwerken zijn: P.L.(Peter) de Langen, C. (Carla) Hartog, G. (Gerard) Chel, L.(Lia) Bouma, Th.P.M. (Theo) Stubbé, J.(Joost) van Alkemade, F.(Freek) Liebrand en R.(Roelie) Norp. Op 1 april 2014 geeft Het Nieuwe Samenwerken na een periode van twee en half jaar de opbrengsten door in een Stadscafé, aan de stad, ambtenaren en de gemeenteraad.

 

P.L. de Langen

Peter de Langen (1957) is één van de ambassadeurs van Het Nieuwe Samenwerken. Sinds 1995 is hij lid en vanaf 2003 voorzitter van de Samenwerkende Groepering Leefbaar Amersfoort (SGLA). In die hoedanigheid is hij betrokken bij vele gemeentelijke, leefbare en maatschappelijke onderwerpen op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen en mobiliteit.

 

Burgemeester Bolsius: “Peter de Langen heeft een grote bijdrage geleverd aan het bestuur van de stad, aan de ontwikkeling van de burgerparticipatie in Amersfoort en heeft actief zijn bijdrage geleverd aan het welzijn van de stad en haar inwoners”.

 

Hij weet bruggen te slaan tussen burgers, politiek en het stadhuis. Ook bij participatietrajecten zoals Hogewegzone, Westelijke Ontsluiting en Kersenbaan die dreigden vast te lopen, bleef hij zich inzetten voor een goed resultaat.

 

Als ambassadeur voor Het Nieuwe Samenwerken was hij betrokken bij het ontwikkelen van verbeteringen in de relatie tussen het lokaal bestuur en burgers. Voor de werkgroep Elisabeth Groen vervulde hij een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van het inrichtings- en beheerplan voor de Elisabeth locatie.

 

Hij werkte mee aan het verduidelijken van de rol van de raad in Ruimtelijke Ordeningsprocedures. En hij regelde faciliteiten voor inwoners die deelnemen in gemeentelijke inspraakprocedures. Deze zijn in een raadsbesluit vastgelegd. Peter de Langen was van 1990 tot 2002 gemeenteraadslid voor D66.