SGLA blij met nieuwe inspraakregels, oktober 2003

PERSBERICHT oktober 2003

SGLA blij met nieuwe inspraakregels

In de raadsvergadering van 30 september is de nieuwe inspraakverordening vastgesteld en zijn de nieuwe regels met betrekking tot de RO procedures vastgesteld. Wij zijn daar blij mee, omdat nu in het kader van het dualisme een aantal zaken duidelijker (en zelfs beter dan voorheen) geregeld zijn. De afgelopen maanden is de SGLA in overleg geweest met raadsleden, de griffie en ambtenaren om in het kader van het dualisme de inspraak weer duidelijk te krijgen. Ook heeft de SGLA diverse malen bij commissiebehandelingen ingesproken. We zijn vooral ook blij omdat uit de diverse stukken blijkt dat de houding tegenover insprekers is verbeterd. De gemeente toont in de stukken een open houding en de bereidheid om samen met burgers het beleid te maken. Doel is ook om het vertrouwen te herstellen. Die houding wekt bij ons waardering. Ook is meer duidelijkheid gekomen over de eigen rol en bevoegdheid van de Gemeenteraad in het kader van het dualisme.

De voorstellen van de SGLA zijn daarin ook goed vertaald. Enkele voorbeelden:

1. De Raad zal bij veelomvattende, ingrijpende onderwerpen nu zelf de kaders gaan vaststellen. Dit zal gebeuren bij grootschalige projecten, structuurvisies en beleidsvisies. De Raad zal daarbij nadrukkelijk door interactieve besluitvorming op basis van een startnotitie de mening van de inwoners betrekken. Het resultaat zal een kadernota zijn, waarbij door de Raad de of- vraag zal worden beantwoord. Tevens zal het vervolgproces in een plan van aanpak worden vastgelegd.

2. Bij een bestemmingsplan procedure zal in het vervolg, nadat over het voorontwerp inspraak is geweest, de commissie hierover spreken en de inspraak toetsen aan de gestelde kaders. Pas daarna (met eventuele aanpassingen) gaat het voorontwerp naar de Provinciale Planologische Commissie (PPC). Hierdoor kan de Raad dus eerder ingrijpen in het proces van een bestemmingsplan. En is er voor burgers dus ook de mogelijkheid eerder hun zienswijze te geven zodat daar beter rekening mee gehouden kan worden, dan in een stadium van het proces waarin al veel vast ligt.

3. Er is een mogelijkheid opgenomen om ná de vaststelling van bestemmingsplannen e.d. een kleine begeleidingscommissie te vormen van insprekers. Die commissie zal dan de uitvoering in de gaten houden en heeft een signaalfunctie met een directe lijn naar het ambtelijke apparaat. Problemen zoals bij de Brouwerstunnel, kunnen hierdoor in de toekomst voorkomen worden. Met de mogelijkheid van een dergelijke commissie geeft de gemeente aan te willen leren van fouten uit het verleden.

Nu zullen we met elkaar moeten gaan kijken of het nu ook echt beter gaat lopen!

Klik hier voor een toelichting op de gemeentelijke inspraakregels